A+ A A-

Alle sener i kroppen er omgivet af en seneskede der bevirker, at senen kan glide frem og tilbage. Bøjesenerne (flexorsenerne) til håndens fingre løber ligeledes i hver deres seneskede og er nedbundet til knoglen via fortykkede bindevævsstrøg, der kaldet annulare pulleys. En spring finger skyldes oftest, at flexorsenen er fortykket. Når den fortykkede flexorsene skal glide frem og tilbage gennem den annulare pulley, kommer den i klemme, og fingeren sætter sig fast. 

Normalt kan man selv løsne den fastklemte sene fra den stamme pulley  ved at rette fingeren ud. Man mærker følelsen af at fingeren springer. Nogle gange kan det være nødvendigt at rette fingeren ud med den anden hånd.

Ældre og kvinder rammes oftest af springfinger. Hyppigst er det tommel -,  ring- og langfingeren der rammes. På engelsk kaldes springfinger for "trigger finger" på grund af, at fingeren stiller sig i aftrækker position, når senen sætter sig fast.

Diagnose
Diagnosen stilles gennem patientens sygehistorie samt det typiske sygdomsbillede beskrevet foroven.

Behandling
Ved milde symptomer behandler man lidelsen med at give en indsprøjtning med binyrebark hormon (blokade) i seneskeden. Binyrebarkhormon får irritationen i senen til at mindskes eller forsvinde.

Operation
Operativ behandling kan være nødvendig ved svære eller vedvarende symptomer. Indgrebet udføres i lokalbedøvelse. Et lille snit laves i huden laves over fortykkelsen, hvor senen sidder fast. Efter operationen er det tilladt at bruge fingeren som vanligt.

Mulige komplikationer
Komplikationer til operation for springfinger er sjældne. Infektion, mindre blødning, nerveskade kan ses.

Kontaktinformation

Ortopædkirurgisk Centrum
Sankt Lukas Stiftelsen

Bernstorffsvej 20

2900 Hellerup
Se kort Se kort >>
Tlf.: 39 18 55 70

Tidsbestilling:
Tlf: 39 18 55 70
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra 09.00 - 13.00.

Anders Wallin Paulsen

Speciallæge

Claus Lindkær Jensen
Speciallæge

Kristina Hommelgaard Paulsen
Sekretær

Log ind