A+ A A-

Det danske navn for denne lidelse er en smule misvisende, idet lidelsen kommer af en utæthed (svagt sted) i det bindevæv, der omgiver et led. Stgdommen har således ikke har noget med vores sener at gøre. Lidelsen er godartet.

Sygdommen er en udposning (knude) fra ledkapsel/hinde på typisk håndled og finger niveau. Udposningen er fyldt med en gelinatinøs væske. Knuden kan variere i størrelse i forbindelse med  belastning eller irritation af et led. Knuden kan blive så stor og væskefyldt at den springer spontant. 

I gamle dage var en behandlingsmetode at springe disse knuder, med et velanrettet slag på knuden (og patienten) med en bog af en vis tyngde.

Diagnose
Diagnosen stilles gennem patientens sygehistorie samt det typiske sygdomsbillede beskrevet foroven. I tvivlstilfælde kan en ultralydsscanning være med til at sikre diagnosen. 

Behandling
Ved milde symptomer kan man behandle lidelsen med ro og aflastning (skinne), men der er ikke nogen garanti for at dette giver en varig behandlingseffekt. 

Operation
Operativ behandling kan være nødvendig ved blivende gener. Indgrebet udføres i lokalbedøvelse. Et lille snit laves i huden laves over seneknuden, hvorefter knuden og det svage sted i ledkapslen fjernes. Efter operationen er det tilladt at bruge hånden og fingeren som vanligt.

Mulige komplikationer
Komplikationer til operation for seneknuder er sjældne.  Infektion, mindre blødning, nerveskade kan ses afhængigt af knudens placering. Der er der 20-25 % risiko for at knuden gendannes.

Kontaktinformation

Ortopædkirurgisk Centrum
Sankt Lukas Stiftelsen

Bernstorffsvej 20

2900 Hellerup
Se kort Se kort >>
Tlf.: 39 18 55 70

Tidsbestilling:
Tlf: 39 18 55 70
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra 09.00 - 13.00.

Anders Wallin Paulsen

Speciallæge

Claus Lindkær Jensen
Speciallæge

Kristina Hommelgaard Paulsen
Sekretær

Log ind