A+ A A-

Mortons neurom er en godartet lidelse i forfoden lokaliseret til de mindre nerver som forsyner tæerne med følesansen, endenerverne. Der er oftest midaldrende kvinder der rammes af lidelsen, og smalt fodtøj kan være årsagen. 

Endenerverne løber frem mellem knoglerne i mellemfoden, metatarsalknoglerne. Her har de mulighed for at blive klemt imellem knoglerne, hvis man anvender smalt fodtøj. Nerverne kan også blive klemt mellem knoglerne og et ledbånd som går på tværs af foden tæt på tæerne, transversalligamentet.

Når endenerven bliver klemt tilstrækkeligt, resulterer det i bindevævsdannelse. Det medfører yderligere irritation, og resultatet er en brændende smerte. 

Mortons neurom findes hyppigst mellem 3 og 4 tå og mindre hyppigt mellem 2 og 3 tå. (Storetåen er nummer 1 og lilletåen nummer 5)

Behandling
Som regel mindskes smerterne, når der skiftes til fodtøj der giver plads til foden, eller ved anvendelse af indlægssåler der retter op på fodbuen.

Operation
Operation kan blive nødvendig ved symptomer, der varer ved.

Ved operation skærer man hul på huden over endenerverne. Man overskærer det transversale ligament og skærer et stykke af digitalnerven væk.  Resultatet er oftest mærkbar nedsættelse af smerter, (75%) men på bekostning af et føletab svarende til det område nerven normalt ville give følesans til. 

Efter operationen skal foden aflastes i 2 uger, og herefter må den belastes gradvist.

Kontaktinformation

Ortopædkirurgisk Centrum
Sankt Lukas Stiftelsen

Bernstorffsvej 20

2900 Hellerup
Se kort Se kort >>
Tlf.: 39 18 55 70

Tidsbestilling:
Tlf: 39 18 55 70
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra 09.00 - 13.00.

Anders Wallin Paulsen

Speciallæge

Claus Lindkær Jensen
Speciallæge

Kristina Hommelgaard Paulsen
Sekretær

Log ind