A+ A A-

Resume:
Hyppig lidelse. Skyldes at nerven der forsyner de fleste fingre med følesansen afklemmes i en bindevævskanal kaldet karpaltunnelen. Symptomer: Smerter (natlige), snurren i fingrene evt. nedsat funktion af hånd og fingre. Vedvarende symptomer behandles kirurgisk med spaltning af bindevævskanalen.

Haandens nerver og ledbaand 

Nervus medianus er en nerve på størrelse med en blyant, der fra underarmen passerer gennem håndleddet og fordeler sig ud til fingerspidsen af tomlen, pegefingeren, langfingeren og halvdelen af ringfingeren. Nervus medianus forsyner fingrene undtagen lillefingeren og halvdelen af ringfingeren med følesans. 

Ved håndleddet løber nervus medianus sammen med bøjesenerne til hånd og fingre i en stram ueftergivelig bindevævshinde, kaldet karpaltunnelen. Når pladsen bliver for trang i karpaltunnelen bliver nerven klemt, hvilket resulterer i karpaltunnelsyndrom.

Symptomer på karpaltunnelsyndrom
Afklemning af nervus medianus giver smerter og føleforstyrrelser i fingrene. Smerterne kan eventuelt gå op under armen. Det er karakteristisk, at smerterne er slemme om natten. Smerterne kan provokeres, når man bøjer i håndleddet. Nogle patienter oplever, at de har nedsat brug af hånden, når de skal holde om ting.

Årsager til karpaltunnelsyndrom
Sygdommen er almindelig. Den kan opstå efter hyppig brug af håndleddet som ved sport eller monotont arbejde. Endelig rammes midaldrende kvinder og gravide af sygdommen, muligvis på grund af de hormonelle forandringer der sker i overgangsalderen og under graviditet. 

Hvordan stilles diagnosen karpaltunnelsyndrom?
Diagnosen stilles dels ved undersøgelse af hånd og håndled, samt udfra de symptomer patienten er generet af. I tvivlstilfælde undersøger man nervens funktion ved en elektromyografi (forkortet EMG). EMG undersøgelsen understøtter diagnose karpaltunnelsyndrom, når den viser at nervens funktion er svækket.

Behandling af karpaltunnelsyndrom
Behandling med en støttende skinne om natten kan hjælpe i nogle tilfælde.
Ved generende symptomer i mere end 3 måneder, tilbydes oftest operation. Ved operationen skaber man mere plads til nerven. I langt de fleste tilfælde forsvinder symptomerne efter operation, men har man haft symptomerne længe kan der også gå noget tid før symptomerne forsvinder.

Operationen
Operationen foregår under sterile forhold og i oftest i blodtomhed.  (En blodtryksmanchet afklemmer kortvarigt blodforsyningen til underarmen).  Der laves et snit i huden på cirka 5 cm i håndfladen.  Nerven frilægges. Huden lukkes igen med små sting og der pålægges plaster.

Efter operationen
Efter operationen vil der være en kort periode, hvor du skal tage smertestillende medicin.  Håndens skal helst holdes højt de første par dage for at modvirke at den hæver op. Du skal lave ubelastede øvelser af dine fingre umiddelbart efter operationen.  Plasteret lades urørt  første døgn efter operation. Brusebad er tilladt. Det er vigtigt, at såret holdes rent og tørt. Sæt plaster på bagefter.  Sygemelding fra arbejde varierer og afhænger af erhverv. Det aftales med speciallægen. Daglige gøremål kan du genoptage stille og roligt, når det er muligt. Du bør ikke dyrke sport, så længe du er sygemeldt. Efter 12 dage skal trådene fjernes. Det kan ske hos os eller hos din egen læge.

Mulige komplikationer
Komplikationer optræder sjældent efter operation for karpaltunnelsyndrom. Af komplikationer ses infektion. Infektion, som behandles med antibiotika,  forlænger sårhelingen.

Skade af mindre nervegrene kan opstå under operationen. Det kan give anledning føleforstyrrelser. Som regel forsvinder føleforstyrelsen igen. Meget sjældent beskadiges en nerve til tommelen, som kan give blivende gener.

Kontaktinformation

Ortopædkirurgisk Centrum
Sankt Lukas Stiftelsen

Bernstorffsvej 20

2900 Hellerup
Se kort Se kort >>
Tlf.: 39 18 55 70

Tidsbestilling:
Tlf: 39 18 55 70
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra 09.00 - 13.00.

Anders Wallin Paulsen

Speciallæge

Claus Lindkær Jensen
Speciallæge

Kristina Hommelgaard Paulsen
Sekretær

Log ind