A+ A A-

Hallux valgus er en skæv, indad drejet storetå med tilhørende knystdannelse på indersiden af tåens grundled. Der er sket et skred i storetåens grundled, som kan udvikle sig og derfor skal rettes op. Knysten er en irriteret og hævet slimsæk, som med tiden bliver hård og væskefyldt. Det er en meget hyppig lidelse som hyppigst rammer kvinder.

Knyster opstår som følge af uhensigtsmæssigt tryk på foden fra fodtøjet, som ved brug af spidse sko. Desuden ses knyster med alderen foruden en arvelig disposition af sygdommen.

Symptomer
Typisk ses en fejlstilling af storetåen, som ikke retter sig ud. Smerter i knysten er også et hyppigt symptom især ved irritation af knysten, hvor der opstår rødme, hævelse og eventuelt hård hud.

I fremskredne tilfælde presses nabo tåen indover storetåen.

Behandling
Passende skotøj der ikke klemmer kan være med til at man undgår lidelsen. 

Ved sygdomsdebut kan man forsøge at vælge et passende stykke fortøj, der giver plads til foden. Et passende indlæg kan også være en mulighed. 

Operation
Ved operation afsaves knysten. Herefter skæres storetåens tilstødende knogle i mellemfoden over og storetåen rettes op ved at den forskydes ind. Ved denne procedure gøres foden smallere samtidig med at tåen rettes op. 

Efter operation skal man gå med en hælkappe eller gips, der tillader støtte på bagfoden. Hælkappen skal anvendes i 4 uger. Tråde fra operationssåret skal fjernes hos os eller egen læge efter 15-20 dage.

Det er vigtigt, at man efter afbandagering vælger et passende fodtøj, så sygdommen ikke vender tilbage.

Komplikationer
Ved operation er der en lille risiko for infektion på ca. 1-2%, forsinket sårheling, blødning og nerveskade.

Kontaktinformation

Ortopædkirurgisk Centrum
Sankt Lukas Stiftelsen

Bernstorffsvej 20

2900 Hellerup
Se kort Se kort >>
Tlf.: 39 18 55 70

Tidsbestilling:
Tlf: 39 18 55 70
Mandag, tirsdag, onsdag og fredag fra 09.00 - 13.00.

Anders Wallin Paulsen

Speciallæge

Claus Lindkær Jensen
Speciallæge

Kristina Hommelgaard Paulsen
Sekretær

Log ind